We are all just prisoners here, of our own device.

8 Mar 2013

Η σημερινή γιορτή με έκανε να αναρωτηθώ.

Υπάρχει για να θυμάται ο κόσμος (κυρίως οι άνδρες) ότι οι γυναίκες είναι ίσες, ή για να θυμούνται οι γυναίκες ότι είναι και εκείνες ίσες;

Γιατί το δεύτερο, το ξεχνάνε ή θέλουν να το ξεχνάνε. 

Κάνοντας μια μικρή παρένθεση θα ήθελα να επιπλήξω όσες εκμεταλλεύονται την σημερινή εορτή για να αποκτήσουν ισότητα.
Το φεισμπουκ γέμισε με τύπισσες που πόσταραν βλακείες σχετικά με το ότι είναι γυναίκες. 
''Η γυναίκα δεν γεννήθηκε από τα πόδια του άνδρα για να την πατάνε, ούτε από το κεφάλι του για να είναι ανώτερη, αλλά από τα πλευρά του για να είναι ίση, κάτω από το χέρι για να νοιώθει ασφάλεια και δίπλα στην καρδιά για να νοιώθει ζεστασιά'' 

-συγγνώμη είχα πάει να φέρω κουβά-

Τώρα ένοιωσα την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και μπορώ να πεθάνω ήσυχα. 

Παρατήρηση, γεννήθηκε από τα αριστερά πλευρά γιατί από τα δεξιά -μακριά από την καρδιά- κάνει κρύο. Fact.....I think.

Μήπως τελικά φταίει ότι οι γυναίκες δεν ξέρουν τι θέλουν;
Αν πας να τις βοηθήσεις σε κάτι θα σου πουν ότι μπορούν μόνες τους και θα θιχτούν γιατί δεν τις θεωρείς ίσες, από την άλλη θα θιχτούν πάλι γιατί -γιατί άραγε-, θεωρώντας τες ίσες, δεν προσφέρθηκες να τις βοηθήσεις. 

Από την άλλη ο άνδρας πρέπει να σέβεται τις γυναίκες και από την άλλη δεν είναι άνδρας αν δεν ρίξει και κανένα χαστούκι.
Τέλος πάντων.

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί χρειάζεται μια εορτή για να θυμίζει (στις γυναίκες εν προκειμένω) την ισότητα. 
Παράλληλα όμως αυτό που διατηρεί την ανισότητα (γιατί ας το παραδεχθούμε, για πολλούς λόγους, είτε ανδροκρατίας είτε γυναικείας αμέλειας με την ευρύτερη ένοια, η ανισότητα υπάρχει) είναι η ίδια η πίστη της πλειοψηφίας των γυναικών να προτάσσουν τα δικαιώματά τους μόνο την συγκεκριμένη ημέρα. 

Γιατί πρέπει να θυμάσαι ότι είσαι γυναίκα σήμερα; Δεν γίνεται κάθε μέρα να ''γιορτάζεις''; 
Πρέπει αυτή την συγκεκριμένη ημέρα να προσπαθείς να αποδείξεις ότι είσαι γυναίκα και όχι όλες τις άλλες;

Αν δεν διεκδικήσεις αυτό που θες, δεν πρόκειται να στο δώσει κανένας επειδή έτσι του αρέσει.

Οπότε με το να θυμόμαστε την ύπαρξη του άλλου φύλλου μόνο μια φορά τον χρόνο δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Είναι σαν να είσαι δυσαρεστημένος από την κυβέρνηση και να κάνεις ολιγόωρες  καταλήψεις και πορείες μερικές φορές τον χρόνο....τι μου θυμίζει.


Και όλα αυτά από ένα άτομο που σέβεται και εκτιμάει τις γυναίκες -με έναν ιδιαίτερο τρόπο θα έλεγα-, σε αντίθεση με ΠΟΛΛΟΥΣ (ονόματα δεν λέμε -γιατί εκνευρίζομαι) που αρέσκονται σε μεσαιωνικές αντιλήψεις περί γυναικείας φύσεως.


2 comments:

Nemo said...

Ημέρα της Γυναίκας, κατά του AIDS, παγκόσμια ημέρα Σκύλου και εθνική επέτειος πάσταφλώρας. Πες το όπως θες, απλά χρειάζονται κάποιες μέρες για να θυμόμαστε κάποια πράγματα που λησμονάμε -τρόπον τινά- τις υπόλοιπες 364. Και όχι τόσο για μας, εδώ που ζούμε όσο για κάτι άλλες ταλαίπωρες που τις σκοτώνουνε επειδή φάνηκε ο αστράγαλος και τις βιάζουνε κατά ομάδες επειδή ξέρουνε πως αν δεν κρέμεται η τριάς ανάμεσα από τα πόδια σου, είσαι κατώτερο πλάσμα.
Και μεταξύ μας, άσε τις ηλίθιες που ποστάρουν δυναμικότητες και μετά κλαίνε αν τις ξυλοφορτώσει ο εκάστοτε Βρασίδας σύζυγος και σέρνονται να κοιμηθούνε πάλι πλάι του. Είναι όπως και η ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. Όχι, δεν το έχουν όλοι, όχι δεν αφορά όλους. Αλλά καλό είναι να το γνωρίζουν όλοι και να μην το ξεχνάμε πως υπάρχει και κάτι ακόμα πέρα από το Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή. Και η σωστή λέξη νομίζω είναι ισοτιμία, όχι ισότητα. (εδώ γελάμε...)

Abraxas said...

Το σχόλιο είναι πολύ καλό για να μπορώ να απαντήσω κάτι

Η αναφορά μου ήταν μόνο για την ελλαδάρα μας βέβαια :D