We are all just prisoners here, of our own device.

19 Mar 2013

Πριν λίγες μέρες το πανεπιστήμιό μου ήταν υπό διήμερη κατάληψη, όπως αποφάσισε η συνέλευση.
Σκασίλα σας, ξέρω.
Πέρα του ότι η κατάληψη είχε τον τίτλο ''συμβολική κατάληψη'' η όλη ιδέα περί κατάληψης ήταν απαράδεκτη. Η άποψή μου είναι πως αν θες να δεις αλλαγή σε μια χώρα σαν την δικιά μας, θα πρέπει να κάνεις απεργίες, καταλήψεις και πορείες κάθε μέρα, όλη μέρα, για ένα μήνα και όχι όποτε ψηφίζεται νέος νόμος για χαράτσια και φόρους και συγχωνεύσεις.
Λεφτά για να πας τριήμερο έχεις, αλλά να κάνεις απεργία μια εβδομάδα δεν έχεις. Καταλαβαίνω.

Αυτό που με κάνει να αναρωτιέμαι είναι το δήθεν αγωνιστικό πνεύμα.

Στις συνελεύσεις ακούς κάθε παράταξη να σου λέει ότι είναι κατά μνημονίων, φασιστών, σχεδίου Αθηνά και άλλες τέτοιες πίπες. Ακόμα και οι παρατάξεις της νδ και του πασοκ τις ίδιες ηλιθιότητες θα πουν. ΤΟΣΟ ΑΙΣΧΟΣ.

Η αντίφαση όμως όλου του αγωνιστικού πνεύματος είναι η εξής, αναφερόμενος στο θέμα της παιδείας. Όλοι οι αγωνιστές που θέλουν να δουν την ελλαδάρα μας να πάει μπροστά και οι οποίοι βροντοφωνάζουν ότι είμαστε η γενιά της αλλαγής, που θα εξυψώσει την ελλαδάρα μας και θα την κάνει ______ (βάλε χώρα αρεσκίας, ανάλογα με πολιτική παράταξη) και άλλα πολλά, στην ουσία αδιαφορούν πλήρως για αυτά που έχουν.

Σε μια συνέλευση αν πας, μένοντας 5 μόνο λεπτά έχεις συγκεντρώσει όλες τις θέσεις της εκάστοτε παράταξης για τα επόμενα 10 χρόνια για το θέμα της παιδείας: ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.

Φυσικά δεν λέω ότι είναι κακό, αντιθέτως, αλλά όλοι αυτοί οι αγωνιστές, όλο αυτό τον καιρό που έχουν ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ την γράφουν στα παπάρια τους. Και να μου έλεγες ότι κατόρθωσαν κανένα μεγάλο επίτευγμα να πω ναι. Αλλά όταν έρχεσαι στο πανεπιστήμιο μόνο και μόνο για να πιεις καφεδάκι στο πόστο του κόμματός σου, και η μόνη σου επαφή με το πανεπιστήμιο και τον κόσμο του είναι η διαμαρτυρία σου όταν έμεινες στο μάθημα -γιατί πολύ απλά δεν πήγες στην εξεταστική-, μην μας πρήζεις για ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ και τους αγώνες του κόμματός σου, γιατί πολύ απλά δεν κάνατε τίποτα!

Στην Ελλάδα τι θέλουμε; αιώνιους φοιτητές, πτυχία μέσω e-mail (στέλνεις e-mail στον καθηγητή και παρουσιάζεσαι στην επόμενη ορκομωσία) και άσυλο σε κάθε έναν που μπορεί να το εκμεταλλευτεί για να κάνει μαλακίες και όχι επειδή το αξίζει.

Δηλαδή, τώρα που έχεις ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ εσύ αγωνίζεσαι για ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ χωρίς να σε νοιάζει τίποτα για το περιεχόμενό της, αν το αντικείμενο σπουδών είναι καλό, αν οι καθηγητές είναι καθώς πρέπει. Φυσικά, ξέρεις να γκρινιάζεις για το ότι το πτυχίο σου δεν θα έχει αξία όταν βγεις στην αγορά εργασίας αλλά το να αποφοιτήσεις δεν σου περνάει από το μυαλό.

Όπα, αναλαμπή. Βρήκα τον πεμπτουσιωτή του αγωνιστικού πνεύματος και της ιδεολογίας.
Οι τύποι δεν παίρνουν πτυχίο μέχρι την κοινωνική αλλαγή! Μόλις έρθουν τα πάνω κάτω και η Ελλάδα μας ευδοκιμίσει, θα στρωθούν για να πάρουν πτυχίο αφού τότε θα έχει αξία! Έτσι εξηγείται. Πάω πάσο...

Αν, υποθετικά μιλώντας, ψηφιστεί νομοσχέδιο που καταργεί την ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ και κάπως αυτό γίνει δεκτό από την κοινωνία, θες να μου πεις ότι όλοι οι ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ και ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ θα πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο (και στο σχολείο) καθημερινά και επιμελώς. ΟΧΙ ΕΞΥΠΝΕ!
Είσαι Έλληνας και πρέπει να χάσεις αυτό που έχεις για να το εκμεταλλευτείς επιτέλους!


No comments: