We are all just prisoners here, of our own device.

27 Nov 2012

Almost Users and Losers *

Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι το πιο ανίκανο πράγμα που μπορεί να υπάρξει στην ελληνική κοινωνία είναι οι φοιτητές της. Και δεν εννοώ από άποψη παραγωγικότητας αλλά εγκεφαλικής λειτουργίας. Όλοι ξέρουμε ότι ο Έλληνας φοιτητής δεν πάει να δουλεύει σε τρεις δουλειές πάλι θα ξύνεται με κάποιο τρόπο. 

Για όσο καιρό είσαι στο πανεπιστήμιο για τους περισσότερους το μυαλό είναι λες και έχει πάει διακοπές. Πραγματικά δεν καταλαβαίνουν χριστό (που θα 'λεγε κανείς).

Αναγκαστικά θα πω λεπτομέρειες για τα τουβλάκια που δεν μπορούν να καταλάβουν τίποτα στο μάθημα και ρωτάνε ή λένε συνέχεια βλακείες.

Καθηγήτρια: Και πώς θα διατηρήσουμε την ανωνυμία αυτών στους οποίους στέλνουμε ένα ερωτηματολόγιο ταχυδρομικώς;

Ρούλης: Εεε θα τους δώσουμε έναν κωδικό με τον οποίο θα αναγνωρίζουμε ότι είναι αυτοί.
Δύο λέξεις-κλειδιά: ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ και ΑΥΤΟΙ. Μπράβο ρε μεγάλε και έτσι πώς είναι ανώνυμοι αν ξέρεις ποιοι είναι;

Καθηγήτρια: Όχι αυτό δεν γίνεται γιατί έτσι προφανώς και δεν θα είναι ανώνυμοι, οπότε δεν πρόκειται να μας απαντήσουν γιατί κανένας δεν θέλει να απαντήσει σε τίποτα σχεδόν επώνυμα. 
Γκε γκε;

Τουβλάκι νούμερ άινσ: Ναι εγώ όμως δεν κατάλαβα πώς θα είναι ανώνυμο ένα ερωτηματολόγιο εφόσον έχουμε τα στοιχεία και την διεύθυνσή του. 

Καθηγήτρια: Μέσα στο ερωτηματολόγιο που στέλνουμε ταχυδρομικώς, έχουμε έναν άλλο φάκελο, το ξαναλέω (τρίτη φορά θα 'ταν), για να μας στείλουν χωρίς χρέωση οι ερωτηθέντες το ερωτηματολόγιο πίσω στην διεύθυνσή μας. Ξέρουμε σε ποιον στείλαμε το γράμμα αλλά δεν ξέρουμε από ποιον το πήραμε όταν μας το στέλνει πίσω. 
Πολύ δύσκολο να το καταλάβει κανείς. Αν εσύ γουστάρεις να βάλεις την διεύθυνσή σου και το ονοματάκι σου όταν σε ένα ερωτηματολόγιο για το τι ψήφισες φέτος, πόσο αξιόπιστη βρίσκεις την κυβέρνηση, αν ο Παπανδρέου είναι ό,τι πιο γαμάτο πέρασε από την χώρα μας, αν για όλα αυτά φταίει θεός και αν πιστεύεις ότι ο Σαμαράς μιλάει όντως με τον θεό απαντάς αντίστοιχα:
Νέα Δημοκρατία/ΠΑΣΟΚ (από τότε που ήμουν πέντε χρονών), πάρα πολύ (όλο μου το σόι είναι βολεμένο, και σε ένα χρόνο τελειώνει και η δεύτερη κόρη μου το πανεπιστήμιο, οπότε πιστεύω ότι η κυβέρνηση ως αξιόπιστη που είναι θα την διορίσει και εκείνη), φυσικά και ειναι ό,τι πιο γαμάτο πέρασε από την χώρα (ΓΑΠ και Ελλάδα λατρεύουμε για πάντα), ο θεός μας δοκιμάζει, είναι η μικρή κάθοδός μας πριν την λάμψη και πάλι και τέλος φυσικά και μιλάει με τον θεό, εδώ το κάνω εγώ, ο Σαμαράς, ένας τέτοιος υπεράνθρωπος δεν θα μπορεί;
Φυσικά με τέτοιες απαντήσεις λογικό γιατί εσύ γουστάρεις το όνομά σου πάνω σε κάθε τι.

Τουβλάκι νούμερ άινσ: Ναι αλλά εφόσον έχουμε την διεύθυνσή του δεν ξέρουμε ποιος είναι και επομένως δεν είναι ανώνυμος;

Καθηγήτρια: Ναι αλλά δεν ξέρουμε τι απάντησε!

Τουβλάκι νούμερ άινσ: Ναι αλλά έχουμε τα στοιχεία του

Ρούλης: Μα δεν είναι παράνομο ένας όποιος να 'ναι να έχει πρόσβαση σε στοιχεία δικά μας και να τα κατέχει κιόλας;
Μόνο και μόνο που με αποκάλεσε ό,τι να 'ναι έστω και για την μια έρευνα που πρόκειται να κάνω ποτέ αξίζει βρίσιμο. Εσύ ρε φίλε δηλαδή αν ποτέ -οκ ποτέ- κάνεις έρευνα και πας σε ένα υπουργείο να σου δώσει τα στοιχεία των ανθρώπων με το ίδιο IQ με εσένα πιστεύεις ότι θα στα δώσουν μόνο και μόνο επειδή μοιράζεστε έναν κοινό αριθμό; ΟΧΙ. Ούτε αν τους πεις είμαι ο Ρούλης Χ. και γουστάρω να μου δώσετε τα στοιχεία για 10.000 άτομα θα στα δώσουν, γιατί πολύ απλά δεν έχεις τίποτα που να αποδεικνύει ότι είσαι ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ!
Σε αυτό βασίζεται και η ανωνυμία των πολιτών κάθε χώρας. Αν ο κάθε Ρούλης πήγαινε και έβλεπε τα στοιχεία κάθε πολίτη, από το τι χρώμα αυτοκίνητο έχει και κάθε πότε του κάνει σέρβισ μέχρι ποια είναι η αγαπημένη του στάση......στην γιόγκα, θα κυριαρχούσε ένα χάος.

Καθηγήτρια: Ο ερευνητής δεν είναι ένας όποιος να 'ναι. Είναι ερευνητής και για αυτό μπορεί να πάρει τα στοιχεία που του χρειάζονται για να κάνει μια έρευνα. Κανένας δεν θα έδινε ό,τιδήποτε σε κάποιον που είναι παντελώς άγνωστος. Και πέρα από αυτό, υπάρχουν κανόνες δεοντολογίας που τηρούνται από τους ερευνητές.Αν η παραπάνω καθηγήτρια έβλεπε τις ερωτήσεις θα μου ζήταγε να μην έρθω ξανά στο μάθημα για τον απλούστατο λόγο ότι έχω παραβεί όλους τους κανόνες στην διατύπωση της ερώτησης.

*Φυσικά δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ''user or loser'' κανείς εδώ, αλλά επειδή η αρχική σκέψη εκεί παρέπεμπε, όμως αναγκάστηκα να αναφερθώ στην νοημοσύνη κάποιων για να αποδείξω αυτά που θα έγραφα παρακάτω και επειδή ως εδώ το κείμενο έβγαινε τεράστιο (και ούτε εγώ δεν θα το διάβαζα για τυχόν λάθη) αποφάσισα να μην το συνεχίσω. 

2 comments:

Anonymous said...

ενταξεί,πολλοί είναι χαζοί,
αλλά όχι όλοι.
και αν θεωρείς τους φοιτητές οτι πιο ανίκανο
σε αυτή τη χώρα,νομίζω οτι δεν βλέπεις την άλλη πλευρά.

Abraxas said...

Ναι βλέπω εμένα μουαχαχαχα...

Όχι εντάξει, αλλά υπάρχουν άτομα με υπερβολικά χαμηλή λογική. Τέτοια μάλιστα που δεν καταλαβαίνουν ότι γελοιοποιούνται με το να προσπαθούν να το παίξουν έξυπνοι σε έναν καθηγητή και σε μια τάξη με 30-50 άτομα.

Καλημέρα